Kuvasz – den vakre hvite vokterhunden fra Ungarn

Intelligens og selvstendighet kombinert med eleganse, styrke og verdighet.
Kuvasen er opprinnelig en buskapsvokter – skapt for å arbeide selvstendig med å beskytte husdyrflokkene mot rovdyr og tobente med uærlige hensikter.


Kuvaszens historie


I året 896 førte høvdingen for nomadestammen Magyarene, Árpád, sitt folk over fjellkjeden Karpatene og inn i dagens Transylvania. Etterhvert spredde de seg ut over den karpatiske elvesletten i dagens Ungarn. I følget til dette folket var også kuvaszen med. Magyarene var ikke bare fredelige husdyrnomader, men også et krigerfolk, samtidig med og like fryktet over deler av Europa som våre vikinger. Det er derfor meget sannsynlig at kuvaszen opprinnelig ikke bare var en buskapsvokter, men også fulgte med på krigstoktene.
I 1978 ble det funnet et fossilt skjellet av en hund fra det 9. århundre som i sin bygning var så å si identisk med våre dagers kuvasz. Dette gjør rasen til en av de eldst identifiserbare rasene vi har.
Etterhvert ble Magyarene mer stedfaste landbrukere, men kuvaszen fortsatte sin oppgave med å beskytte husdyrene, men med tiden fikk også adelen øynene opp for den vakre og majestiske rasen.
På grunn av intriger ved hoffet valgte1400-tallskongen Mátyás I å ta kuvaszen i bruk som en del av sin livgarde, og hadde de alltid i nærheten som beskyttelse mot snikmordere. Adelen tok også kuvaszen i bruk som jakthund på storvilt.
Rasen fulgte også med når landet ble mer urbanisert, og ble da brukt som voktere av eiendommer og det som befant seg der.
Under 2. verdenskrig var rasen nær sin utryddelse. Det største tapet oppsto da russerne veltet inn over landet på sin vei mot Berlin. Folket flyktet fra sine landsbyer og ut på steppene mens de håpet at hundene ville søke sikkerhet. Men selv ikke bulderet fra kanoner og panservogner fikk kuvaszene til å gi opp sin oppgave – de ble værende for å beskytte eiendommene de var satt til å vokte. De tok sin oppgave så alvorlig at det gikk ut ordre til soldatene om å skyte så fort de så de store hvite hundene for å unngå alvorlige skader. Da folket vendte tilbake kom hundene av andre raser tilbake, mens de oppdaget at kuvaszene hadde dødd på sin post. Heldigvis klarte dedikerte oppdrettere å bygge opp rasen igjen ut fra et meget lite avlsmateriale.
Til Norge kom de aller første eksemplarene tidlig på 70-tallet, men manglende kunnskap om hvordan man skulle oppdra en så selvstendig rase gjorde at de ble avlivet p.g.a. gemyttet. Først da Kennel Eibus tok inn sine første senere i tiåret, og fikk de første kullene tidlig på 80-tallet tok antallet seg opp. Men kuvaszen ble aldri noen tallrik rase, på det meste var det ca 50 stk her.
Det ble jevnlig født kull på 80-tallet, mens antallet hunder og kull begynte å synke utover på 90-tallet. På midten av 2000-tallet begynte antallet sakte å øke igjen, og i 2013 ble det første kullet siden år 2000 født, og nå er det ca 25 stk registrert i Norge.

Intelligente og selvstendige


I motsetning til de fleste hunderaser så er kuvaszen avlet frem for å tenke selv og ta sine egne avgjørelser i det arbeidet den opprinnelig hadde. Dette har gjort at den er meget intelligent og selvstendig. Problemet er ikke å lære den nye ting, men i å få den til å adlyde. Når den får en ordre vil den som regel vurdere om det er en for den fornuftig og hensiktsmessig handling, og ofte kommer den frem til at det er det ikke. Dette kan sette grå hår i mange eieres hoder, men selvstendigheten er ofte noe av det vi som har falt for denne rasen finner attraktivt. Rasen er også utstyrt med en nesten klovneaktig humor. Sammen med rasens sterke vaktinstinkt gjør dette at den er en litt annerledes utfordring enn de fleste andre hunderaser.
Vaktinstinktet gjør at dette er en rase det er ekstra viktig å sosialisere og miljøtrene, et arbeide som bør startes opp allerede hos oppdretter. Det er essensielt at man sørger for at de utvikler seg til trygge hunder med mye selvtillit. Man må passe seg nøye for å stimulere vaktinstinktet – skulle en situasjon oppstå hvor man har behov for at hunden vokter vil den garantert gjøre jobben sin. Dette er en rase som først og fremst er avlet frem for å skremme bort uønskede elementer, men hvis man ikke gir de den oppdragelsen de behøver kan man få en hund som reagerer unødvendig aggressivt. Kuvaszen er en rase med en høy grad av integritet. Møter man den med aggresjon vil hunden ofte svare med aggresjon, så en trygg, konsekvent og myk oppdragelse er nødvendig, men man må også være i stand til å være meget bestemt når hunden går over streken.
Mange vil mene at dette ikke er en rase som egner seg for nybegynnere. Vår erfaring er at dette ikke stemmer. En dedikert førstegangseier med god kontakt med oppdretter eller andre med erfaring med rasene blir ofte de beste eierne. Vi tror at dette kommer av at en førstegangseier er mer åpen for disse rasenes spesielle behov, og ikke har forventninger som er knyttet til erfaring med andre raser.


Kuvasz


Kuvaszen er en stor hund; tisper 66–70 cm og 37–50 kg, hanner 71–76 cm og 48-62 kg. Kroppslengden skal være noe lengre enn mankehøyden.
Hodet skal være kileformet, med et svakt markert stopp, og skråstilte, mandelformede øyne. Snute og huden rundt øynene skal være sort.
Pelsen skal være hvit, elfenbensfarve er tillatt. Den skal danne bølger og kammer, uten å være kruset som puddelen. Pelsen er ”selvrensende”. Nesten samme hvor skitten hunden har blitt – etter en dupp mens pelsen tørker opp, er den like fin og hvit igjen. Den er lettstelt, og krever ikke mye børstearbeid.


Helse


Som hos andre store, hurtigvoksende hunder så kan HD forkomme, uten at det er noe stort problem. Det avles kun på HD-frie individer. Forekomsten av AD er også minimal, og selvfølgelig avles det heller ikke på hunder som er rammet av dette. Hos kuvaszen har det forkommet arvelig PRA, men muligheten til gentesting av avlsdyrene har gjort at man nå har dette problemet under kontroll, og ingen individer skal kunne utvikle sykdommen. Det er også obligatorisk med øyenlysning før hunder brukes i avl. Levealderen er normalt 10-12 år, men enkelte eksemplarer kan bli enda eldre.

Kuvasz

Rasestandard Kuvasz